HSS iz Hrvatske posjetio HSS u BiH “Mi smo doma među svojima i došli smo dati podršku HSS BiH”


Mostar je posjetila delegacija HSS-a Republike Hrvatske predvođena predsjednikom Stranke Krešom Beljakom.

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana u domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru govorili su predsjednik HSS-a Krešo Beljak i predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Beljak je pozdravio HSS u BiH te rekao kako se ne radi o sestrinskoj stranci nego jednoj stranci koja ima zajedničke interese.

“Mi smo doma među svojima i došli smo dati podršku Mariju Karamatiću i HSS-u Herceg Bosne. Hrvatska je u zadnjih 100 godina znala ignorirati Bosnu i Hercegovinu, dok su Hrvati iz Bosne i Hercegovine bili na braniku Hrvatske. Jedini izuzetak u povijesti je upravo HSS, podsjetit ću sve vas da je HSS jedini na legalan način unutar tadašnje Kraljevine formirao Banovinu Hrvatsku. Banovina Hrvatska je riješila pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mi smo u Zagrebu imali turbulentno razdoblje i vodit ćemo hrvatsku politiku, kad kažem Hrvatsku mislim i na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu. Iza mene ne stoje ni Bruxelles ni NATO ni Moskva i ja nisam ničiji čovjek.”

Kad govorimo o BiH, nastavlja Beljak, spominju se nove smjernice. “Rezultat u zadnjih 25 godina je katastrofalan za Hrvate u BiH. Gledajući iz vaše perspektive, rezultat je poražavajući. Imamo najave RS-a oko referenduma i to bi bio kraj svih međunarodnih sporazuma, ako dođe do tog, onda će i Karamatić preko HSS-a tražiti ista prava za Hrvate u BiH.”

Na Beljaka se nadovezao Karamatić povezujući njegovo izlaganje i Washingtonski sporazum.

“Prema članku bečke konvencije, ako je međunarodni sporazum prekršen, prekršena strana se ima pravo vratiti na početno stanje, odnosno, Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Ne treba govoriti koje su to granice, to su granice koje su jasne, a one predstavljaju ono što elektroprivreda opskrbljuje strujom.”

Na pitanje novinarke o reviziji presude protiv Srbije, Karamatić kaže da je on za reviziju jer pričuvni sastav HVO-a nije bio u Kragujevcu nego oni kod nas. Svoj odgovor povezuje i s Bakirom Izetbegovićem koji po njemu sve ovo radi da bi produbio političku krizu. “Bojim se da će bez izmjena izbornog zakona BiH završiti kao i ničim izazvani, grad Mostar. Ako to ne riješimo do 2018. više neće imati tko riješiti to pitanje.”

Novinar s portala starmo.ba pitao je predsjednika HSS-a Beljaka o ozbiljnosti komentara za Banovinu hrvatsku. Beljak ističe mirotvornost HSS-a i govori da je pri spominjanju Banovine mislio na preneseno značenje i Banovinu kao dogovor postignut unutar naroda BiH. “Ovakva BiH nije volja naroda i kao takva ne može opstati, njeni narodi se moraju dogovoriti. Mi smo za put BiH u EU, no imamo velika pitanja oko EU i američke vanjske politike. Ja ne mogu vjerovati da ljudi koji stoljećima žive skupa ne mogu naći rješenje bez uplitanja vanjskih svila. Ovako, svi vi skupa, bez obzira na nacionalnost, imaju problem. Ako dođe do referenduma u RS, znamo kako će on proći, a što to znači za budućnost mirovnih sporazuma, i na kraju samih Hrvata? Danas je RS skoro etnički čist, neki Bošnjaci se vraćaju, no Hrvati ne. Slično je i u Središnjoj Bosni, Hrvati gube stanovništvo i ne vraćaju se, a to nije i ne može biti interes Hrvata ni HSS-a.”

Što se tiče HSS-a, Karamatić napominje da je to legalistička stranka. “Mi se zalažemo za provođenje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Jedan je prekršen, drugi je devastiran. Nametnuti statut grada Mostara, nametnuti izborni zakon koji Hrvati nisu podržali, nametnuti zakon o javnim servisima. Činjenica jest da svi koji daju potporu Jugoslaviji danas daju i BiH, a vidimo kako je ona završila.” Mi djelujemo da ne dođe do referenduma u RS-u, nastavlja Karamatić, u petak na sjednici ćemo iznijeti svoje prijedloge. “Mi govorimo o hipotetskim pretpostavkama, isti oni koji su govorili da neće doći do referenduma o 9. januara i nastavili su šutjeti nakon što je do njega došlo.”

“Srpski narod u BiH je preglasan na referendumu ’91. u BiH, mi kao HSS i hrvatska stranka ne možemo utjecati na volju srpskog naroda. Referendum je nešto očito, ako ga se bojimo mi znamo rezultate.”