HSS je jedan i na izborima će izaći kao pobjednik


U prostorijama Hrvatske seljačke stranke (HSS) Brčko distrikta BiH danas je održana konferencija za novinare povodom dolaska predsjednika HSS-a i delagata u Domu naroda Parlamenta BiH Marija Karamtić koji je kazao da je došao u Brčko distrikt BiH kako bi poslao dvije poruke.

“Prva je da je jedan HSS i da ne postoji nikakav raskol u HSS-u i da nastavljamo jedinstveno djelovati zbog još jednog u nizu pokušaja uklanjanja HSS-a s političke scene, a to se ponavlja poreko stotinu godina, jer očito nikada nikome nismo odgovarali. Bili smo prisiljeni na ovaj potez, na registraciju dva politička subjekta u Brčko distriktu BiH. Drugi razlog je posljednja sjednica predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na kojoj se odlučuje o koalicijama. Mi u HSS-u smo uvjereni da je apsolutno nužan zajednički izlazak hrvatskih stranaka u Distriktu u prvom redu HSS-a i HDZ-a. To ćemo i predložiti, a i predlagao sam među općinama koje su označene od posebnog strateškog značaja uz Kiseljak, Stolac, Žepće, Vitez itd. Nažalost, nije se nalazilo Brčko i meni nije jasno da neko može dignuti ruke od ovolikog broja Hrvata koji žive na jednom području i da se ta sredina ne proglasi sredinom od vitalnog nacionalnog interesa”, kazao je Karamatić.

Dodajući da je uvjeren da bi imali šest zastupnika ako bi HSS i HDZ išli zajedno.

“HSS i HDZ ako bi išli zjedno mi smo uvjereni da bi imali 6 zastupnika zajedno, a HSS kada god ide samostalno on ide na pobjedu. Uvjeren sam dosadašnjim radom dužnosnika ovdje u Distriktu u prvom redu Krndelja, Mendeša itd. i to su ljudi za kojima se ne vuku nikakvi repovi. Uvjeren sam da će HSS izaći kao pobjednik zato što su svi iz HSS-a bili aktivni sudionici domovinskog rata. Izbori se ne dobijaju, oni se osvajaju i mi se znamo boriti”, kazao je Karamatić.

Predsjednik HSS Brčko distrikta BiH Ivan Krndelj kazao je da je HSS pored svega uspio da se izbori i da uđe u političku utakmicu.

“Nažalost, oni koji su najavljivali da će maknuti HSS sa političke scene na način da nam se zabrani izlazak na izbore i činili da sve to ostvare, na njihovu žalost mi smo spremni za izbore. Siguran sam u dobar rezultat. Našim političkim protivnicima jedini cilj im je bio samo fotelje, a ne interes naroda. Mi smo uspjeli i pored svega da se izborimo i da uđemo u političku utakmicu. Ovo što ima dva HSS-a, HSS Braća Radić i HSS, ne treba zbunjivati”, kazao je Krndelj.

Ulaskom u vlast ovog mandata u Brčko distriktu BiH Krndelj je kazao da je HSS na početku sve tolerisao, ali kada su vidjeli da žele da unište HSS onda nisu mogli više učestvovati.

“Mi smo sve na početku tolerisali i odlučili smo da ozbiljno radimo, međutim kada smo vidjeli da se to sve svelo da neko želi da iskoristi mandat, ne da uradi nešto za ovaj grad, nego da uništi HSS, te kada su počela poniženja mi više nismo mogli učestvovati u tome. U ovom gradu vlast nikada nije bila gora. Nema nikakvog rezultata i kako bismo mi opravdali građanima zašto smo učestvovali i kako bi objasnili zašto nismo imali snage nešto promijeniti!? Jedino rješenje je bilo da ne učestvujemo u ovakvoj vlasti”, kazao je Krndelj.

InfoBrcko.com