Karamatić izaslanstvu Bundestaga: Za disfukcionalnost BiH je krivac puzajuća revizija Daytonskog sporazuma


Mario Karamatić, koji je predsjedavao ovim sastankom, je naglasio kako je za sve te pojave u BiH isključivi krivac puzajuća revizija Daytonskog sporazuma i nametnute odluke Visokih predstavnika.

Zamjenici predsjedavajućeg Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić i Sead Kadić, te član ovog povjerenstva Martin Raguž, kao i članovi Povjerenstva za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Senad Šepić i Željko Komšić sastali su se sinoć sa izaslanstvom Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga, koju su činili predsjednica ove Grupe Marieluise Beck. njezini zamjenici Gerold Reichenbach i Josip Juratović, te članovi Michael Brand i Monika Hein.

Glavni naglasak razgovora odnosio se na integracijski put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju (EU). Predstavnici njemačkog Bundestaga ukazali su članovima PSBiH na činjenicu da našoj zemlji ističe vrijeme za priključenje zajednici europskih država. Marieluise Beck je izrazila zabrinutost zbog pojačavanja nacionalističke retorike u BiH dok je Gerold Reichenbach istaknuo kako je Njemačka zabrinuta zbog pojave radikalnog islamskog ekstremizma u BiH.

Mario Karamatić, koji je predsjedavao ovim sastankom, je naglasio kako je za sve te pojave u BiH isključivi krivac puzajuća revizija Daytonskog sporazuma i nametnute odluke Visokih predstavnika koje nikada nisu prošle parlamentarnu proceduru i koje su učinile BiH disfunkcionalnom. Također je naglasio kako je jedina mogućnost da se integracijski put BiH ubrza ili povratak na izvorni Dayton ili izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Članovi povjerenstva dva doma PSBiH istaknuli su da najveći broj ljudi u našoj zemlji želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u okviru EU, ali su naveli da taj proces predstavnici vlasti u BiH ne mogu iznijeti bez jasne pomoći zemalja članica EU.

Konstatirano je da su predstavnici institucija BiH svjesni svih limita koje je pred našu zemlju stavio Deytonski mirovni sporazum, te da našoj zemlji treba jasan put ka Brusselu, sa kredibilnim, legitimnim i vjerodostojnim političkim snagama. S tim u vezi, članovi komisija oba doma PSBiH zamolili su predstavnike njemačkog Bundestaga da u narednom periodu nastave podržavati našu zemlju na putu ka EU, priopćeno je iz Ureda za informiranje HSS BiH.