Nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora u ključnim općinama


Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i izaslanik u državnom Domu naroda u razgovoru za Dnevni list potvrdio je kako su sve stranke HNS-a predložile svoje kadrove za daljnje pregovore oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u općinama u kojima je zbog brojnosti hrvatskog biračkog tijela ugrožena nacionalna pozicija te je naglasio kako su prema informacijama s terena već započeli razgovori. Naglašava i kako bi do 20. svibnja i nove sjednice Predsjedništva HNS-a trebao biti poznat modalitet nastupa u pojedinim općinama, s tim da bi u svim ugroženim općinama trebao biti zajednički kandidat, dok bi se u nekim išlo sa zajedničkim listama, a u drugima za takve liste nema potrebe.

Karamatić je, komentirajući dosadašnje aktivnosti te procjenjujući razvoj situacije naveo kako iz povratnih informacija zna da su kontakti na terenu već počeli.

Intenzivni razgovori

-Razgovori se intenzivno odvijaju. Ja se uistinu nadam da u općinama koje su za naš narod bitne da nitko neće proklizati i da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora u najboljem interesu našeg naroda, naglasio je Karamatić. Osvrnuvši se na općine u kojima je dogovor nužan on je posebice istaknuo prostor središnje Bosne te općine poput Viteza, Novog Travnika, Žepča, Kiseljaka, Travnika, ali i druge općine izvan ovog područja koje mogu biti kritične poput Brčkog i Bihaća. Nakon što su sve stranke dostavile osobe koje su ovlaštene za pregovore u pojedinim općinama i RS-u u idućim je danima za očekivati nastavak razgovora na tim razinama, a nakon iduće sjednice Predsjedništva HNS-a trebalo bi se krenuti dalje u konačnu realizaciju. U ostalim općinama gdje nije ugrožen nacionalni interes tu će, dodao je, stranke ići samostalno ili u međusobnim koalicijama, kako procijene.

Zajedničke liste

Karamatić je potvrdio kako postoje razlike od općine do općine kada su u pitanju liste za općinska vijeća.

-Ima razlike, u pojedinim općinama je strašno bitno da budu zajedničke liste, evo primjer je Brčko, gdje sigurno možemo zajedno osvojiti više mandata. Primjerice u Vitezu nije uopće bitno koliko će biti listi, ali je bitno da nam se dogodi scenarij da imamo dva-tri kandidata ili pet, pa da ostanemo na kraju bez načelnika. Isto tako u Žepču, nije nužno da izađemo sa zajedničkom listom, međutim nužno je da imamo jednog kandidata za načelnika, pojasnio je Karamatić. Na naše pitanje što s Jajcem, gradom u kojem je izuzetno bitno poboljšati ukupnu političku poziciju Hrvata, Karamatić je istaknuo kako je nužno imati zajedničkog kandidata za načelnika te kako bi trebalo povećati izlaznost, odnosno mobilizirati biračko tijelo.

Kada je u pitanju Stolac gdje bi stranke HNS-a trebale ići zajedno, Karamatić je kazao da je prema njegovim informacijama, pošto je bilo relativno očekivano da u Mostaru neće biti izbora, krenulo prijavljivanje Bošnjaka u Stolac na adrese.

-Zbog toga bi u Stocu trebalo ići zajedno, odnosno što se tiče načelnika nemamo apsolutno prava ići s dva kandidata, a vrlo je upitno i kako će se stvari razvijati u Općinskom vijeću, zaključio je Karamatić.

Dario Pušić