Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Mario Karamatić prisustvovao otvaranju glavnog ureda ICMP-a u Hagu


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Mario Karamatić prisustvovao je u Hagu obilježavanju 20. godišnjice postojanja i rada Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i svečanosti otvaranja glavnog ureda ICMP-a, koja je, povodom obilježavanja ovog jubileja, upriličena u Hagu.

Prisutnima na ovoj svečanosti obratili su se predsjednik ICMP-a ambasador Thomas Miller, komesar ICMP-a i bivši premijer Holandije Wim Kok, ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders i Nj. E. kraljica Noor od Jordana a u ime porodica nestalih o značaju rada ICMP-a govorio je Ram Kumar Bhandari iz Nepala.

Zvaničnici su u svojim govorima posebno istaknuli značaj rezultata koje je ICMP, sarađujući sa institucijama vlasti i porodicama nestalih, postigla u Bosni i Hercegovini.

Naglašena je kompleksnost globalnih izazova s kojima se ICMP trenutno suočava u rješavanju problema nestalih osoba, te potvrđena buduća politička i finansijska podrška radu ove međunarodne organizacije.

Obilježavanju 20. godišnjice postojanja i rada ICMP-a i otvaranju glavnog ureda ove međunarodne organizacije u Hagu prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji Ahmet Halilović. (kraj)